mandag 19. desember 2011

Julepynt - Toving/ nålefilting med nåler, pepperkakeformer og fantasifulle figurer!

Nå som det nærmer seg julen har vi kunnet arbeide med litt julepynt og dekorasjon. Det har vi gjort med toving. Toving er bearbeiding av ull.  Det kan gjøres med vann og såpe også formes det med hendene. Metoden jeg har arbeidet med er toving med nåler. Nålene gjør sånn at ullet blir bearbeidet og fast som gjør at du kan forme ullet til ulike figurer. Det samme gjelder også for såpevann. Det gjør ullet fast slik at du også her kan forme ullet til figuerer med hendene.

Jeg har i denne oppgaven brukt nåleteknikken. Med den teknikken så starter vi opp med å lage figurer i pepperkakeformer. Grunnen til det er at vi først får øvd på teknikk og deretter kan gradvis arbeide med å designe mine egne fantasifulle figurer.

Jeg vil nå vise litt fra prosessen og figurene jeg har laget.Før vi begynte med å lære med nålefilting med toving fikk vi lov til å velge de fargene vi ville.

Ulike blå, gule, røde og grønne farger.

Her ser vi noen av de varme fargene.

Til tovingen skulle vi bruke pepperkakeformer. Elg, rev, ekorn, piggsvin, snegle, bjørn og engel er motivene vi kunne bruke.

Etter at vi fikk øvd oss på pepperkakeformene kunne vi utfordre oss selv uten. Vi fikk her informasjon med fremgangsmåte til ulike figurer vi kunne lage.

Her er et forstørret bilde av to hunder som det var en fremgangsmåte til hvordan de kunne lages.

Her er litt av fremgangsmåten. Det som er med nålefilting er at du stikker nålen opp og ned mens du former som vises her.

Her tester jeg ut nålefiltingen. Det er plassert en svamp under slik at nålen enkelt kan gå igjennom.

Her er nålene vi kunne bruke. Stor nål er for store og grover overflater, Middels får tovingen jevnere mens den minste nålen blir brukt til slutt for å få en jevn og fin overflate aller sist av prosessen. 

FIGURENE JEG HAR LAGET MED PEPPERKAKEFORMER:  
Her er et ekorn med skjerf og en nøtt som ekornet holder.Her er en ulv jeg har tovet. 

Her er en isbjørn jeg har tovet.  

Jeg valgte her å tove en rød elg siden det gav litt julestemning. 

Etter at jeg fikk prøvd med med noen pepperkakeformene var jeg klar for en ny utfordring. Ved hjelp av tråden vi ser bildet og remser med grå, rød og svart farget ull skulle jeg nå lage en Dompap.  

Her er resulatene av dompappene. Det var en ganske ekkektiv prosess hvor jeg måtte legge remsene ved siden av hverandre og deretter brette litt over i hverandre. Deretter måtte litt knyting til for å få fasongen.  

Videre i oppgaven ville jeg filte et hode som ligner på et dyr. Fra læreren fikk jeg litt inspirasjon og ble vist hvordan jeg kunne tove ullet til å bli et dyr og en skulptur. 
Til slutt ville jeg prøve meg på å lage et hode til et dyr som jeg er godt i gang med her. Det aller første jeg begynte med var å surre ull til en litt fyldig ball og deretter begynne med utformingen. Hovedmålet var en katt.

Etter at jeg fikk utformet ansiktsformen kunne jeg forme munn og nese som vi ser her. Allerede i denne fasen skjønte jeg at formen på både ansikt, munn og snute var så stor at dyret ble en isbjørn istedet. Jeg har her fått på detaljer med munn og snuten. 

Her begynner det å ligne en isbjørn. Jeg har fått filtet et øye på isbjørnen.  

Her har jeg fått på to øyne til isbjørnen.  
   
Forstørret bilde.

Jeg har tatt inn litt hvit på øynene for å gi liv til isbjørnen. Her ser vi også samenligningen med forskjellen mellom isbjørnen og katten. 

Forstørret bilde.  

Her er sluttresultatet av bjørnen. Jeg filtet ørene som flater med nålene på skummgummien. Deretter formet jeg ørene mens jeg filtet dem fast på hodet til isbjørnen.  

 Her er alle dyrene jeg har laget som juledekor. Jeg er veldig fornøyd med dyrene og hvordan jeg har variert arbeidet og kreativiteten min. 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar